In Amsterdam bleeft de AEX-Index maandag bij de opening net boven de 400 punten hangen.
De belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter noteerde kort na de opening 0,4 procent hoger op 402,41 punten.
Zwaargewichten Shell en Unilever waren de grootste stijgers in de AEX, met winsten van meer dan een procent.
Op macro-economisch vlak bleek dat de productie in de Duitse industrie in december onverwacht is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Verder bleek de export in de laatste maand van het jaar met 1,6 procent gedaald ten opzichte van november. Economen rekenden op beide vlakken in doorsnee juist op een toename, met 0,5 procent.
Japanse beurs fors lager
In Azië, waar veel beurzen gesloten waren vanwege het Chinese Nieuwjaar, kelderde de toonaangevende Nikkei-index 5,4 procent.
In Japan waren vooral de aandelen van banken en andere financiële instellingen de gebeten hond. Daarbij sterkte de yen aan, terwijl de rente op tienjarige Japanse staatsleningen voor het eerst lager dan 0 procent uitkwam. Ook het als veilige haven geachte goud werd opgezocht; de goudprijs steeg tot het hoogste peil sinds juni.
De beurzen in China blijven de hele week dicht in verband met de viering van het Chinese Nieuwjaar. Ook in Hongkong en Zuid-Korea werd vanwege deze feestelijkheden niet gehandeld. De All Ordinaries in Sydney speelde 2,8 procent kwijt.
Maandagavond sloot Wall Street, in navolging van forse koersdalingen in Europa, ook in mineur. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent in de min op 16.027,05 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,4 procent naar 1853,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,8 procent in bij 4283,75 punten.
De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,9 procent hoger tot 29,96 dollar terwijl Brent nagenoeg onveranderd stond op 32,87 dollar per vat. De euro was voorbeurs 1,1206 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.
Tomtom ziet groei
TomTom heeft zijn omzet in 2015 voor het eerst in vijf jaar zien groeien en verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken. Dat meldde het navigatiebedrijf dinsdag.
TomTom zag de omzet vorig kwartaal met 9 procent oplopen naar 282,5 miljoen euro. Voor heel het jaar kwamen de opbrengsten daarmee uit op 1 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2014.
Een nettowinst van 21 miljoen euro in het laatste kwartaal kon niet voorkomen dat de winst over het hele jaar met een vijfde afnam, naar 18 miljoen euro. Het aandeel TomTom zakte dinsdag bij de opening van de beurs met 2,6 procent.
De vraag naar horloges nam vorig jaar significant toe en vertoont ook in de eerste weken van 2016 een sterke groei, zei bestuursvoorzitter Harold Goddijn in een toelichting. De verkoop van navigatiekastjes slonk vorig jaar met circa 10 procent, naar iets meer dan 4 miljoen stuks.
De sterkste groei werd geboekt bij de verkoop van licenties op producten en de dienstverlening op het gebied van wagenparkbeheer. In het laatste kwartaal ging ook de omzet uit contracten met autofabrikanten sterk omhoog. De orders uit de auto-industrie liepen vorig jaar op naar het recordniveau van meer dan 300 miljoen euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl